15 January 2014

Lecithin

Berfungsi sebagai pemecah lemak (fat emulsifier). Boleh didapati daripada tisu haiwan seperti telur, jagung dan kacang soya

Fungsi:
  • Memproses metabolisme, kolesterol, triglycerides & lemak darah (blood lipids)
  • Memecah dan mencairkan lemak terutama kolesterol
  • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  • Membantu kawal paras triglycerides.
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.
  • Penting untuk fungsi otak - Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine. Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
  • Untuk golongan tua - Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb
  • Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman
  • Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel. Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita
  • Penting untuk perlindungan sistem jantung kerana sifat pemecah lemaknya
** Pastikan pengambilan Lecithin selepas makan berat (makan tengahari/makan malam) kerana pengambilan sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik yang menyebabkan cepat berasa lapar

Ruj: www.mamafaiz.com

Nota: Kita berusaha untuk memperolehi kesihatan yang lebih baik dalam masa yang sama pasakkan keyakinan dalam diri bahawa Allah jualah yang memberi kesihatan itu.. Ketika mengambil apa jua ubat atau makanan tambahan jangan lupa berdoa memohon kesihatan dari yang Maha Memberi.. ;)

.:: Jom lebih Sihat::.

No comments: