21 December 2013

batu hempedu

Assalamualaikum teman. semoga hari ini lebih baik dari semalam. hari ini genap 8 hari meneman suami di kpj selangor. pagi ni nak share sikit info berkenaan batu hempedu

Apa fungsi pundi hempedu?


Hempedu atau dalam bahasa inggerisnya "gallbladder" merupakan organ badan kecil yang penting bagi penghadaman lemak dan memekatkan hempedu yang dihasilkan oleh hati. apabila makanan berlemak memasuki saluran penghadaman, ia merangsang rembesan kolesistokinin. sebagai tindak balas pundi hempedu yang menyimpan hempedu membebaskan kandungannya ke dalam duodenum. hempedu ini dihasilkan dalam hati, mengemulsi lemak dalam makanan separa hadam. semasa simpanan dalam pundi hempedu, ia menjadi semakin pekat yang meningkatkan keberkesanannya pada lemak. Apabila makan, pundi hempedu akan mengecut membebaskan hempedu melalui duktus sistik dan memasuki duktus hempedu biasa. Kemudian, duktus hempedu ini akan membawa hempedu ke bahagian atas usus kecil (duodenum) di mana ia akan mula memecahkan lemak dalam makanan.

Bagaimana batu hempedu terhasil?
 Hati menghasilkan hempedu, sejenis cecair berwarna coklat kehijauan yang mengandungi garam hempedu, cecair lemak, kolesterol dan bahan kimia lain. ia disimpan didalam pundi hempedu hingga diperlukan untuk mencerna lemak didalam usus kecil. Jika hempedu tidak mempunyai bahan kimia yang seimbang, ia akan membentuk menjadi partikel keras dan seterusnya menjadi batu karang. Proses ini akan mengambil masa selama beberapa tahun. Saiz batu hempedu ini adalah sekecil sebutir pasir atau sebesar bola golf yang licin serta bulat atau tidak tentu bentuknya dengan permukaan yang kasar.

Apa tanda-tandanya?

 • Rasa senak yang kronik yang ditandai dengan rasa mual, angin, kembung perut dan kadangkala sakit di bahagian abdomen
 • Kesakitan yang datang secara tiba-tiba, konsisten dan sederhana bertukar menjadi kesakitan yang teramat sangat di bahagian tengah dan kanan atas abdomen. Rasa sakit itu mungkin berlaku selama satu hingga dua jam selepas makan tetapi ia juga boleh terjadi pada waktu malam. Selalunya, rasa sakit itu memakan masa dari 15 hingga 30 minit ke beberapa jam. Sakit batu hempedu bermula di bahagian tengah dan kanan atas abdomen dan pada waktu-waktu tertentu, akan menular ke belakang atau bahu kanan. Serangan batu hempedu tidak menentu. Ia boleh mengambil masa selama berminggu-minggu, berbulan bulan atau bertahun-tahun lamanya
 • Loya dan muntah. Kadangkala, batu hempedu terperangkap di pangkal pundi hempedu dan mengakibatkan rasa sakit yang berterusan atau mengalami demam panas. Apabila ini berlaku, adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan dengan segera. Jika tidak dirawat segera, ia boleh mengancam nyawa. Ada ketikanya, batu hempedu terlepas dari pundi hempedu dan masuk melalui duktus dari hati dan pundi hempedu ke usus kecil (duktus hempedu biasa). Ia juga boleh masuk melalui duktus yang menghala ke pankreas. Beberapa tanda dan simptom duktus hempedu yang tersumbat termasuklah kulit yang kekuningan dan kawasan mata menjadi putih (jaundis), air kencing berwarna gelap, demam panas dan sejuk.


Siapa yang berisiko?

 • Wanita berumur diantara 20 dan 60 tahun lebih berisiko untuk menghadapinya dua kali ganda lebih daripada lelaki.
 • Indeks jisim tubuh (BMI) meningkat
 • Diet yang berkalori rendah dan menghilangkan berat badan dengan cepat akan mengganggu sistem kimia, menyebabkan pundi hempedu anda kurang mengecut sekali gus meningkatkan risiko anda menghidapi penyakit batu hempedu.
 • Kebarangkalian meningkat seiring usia anda


Adakah batu hempedu mempunyai jenis yang berbeza?
Ya. Terdapat beberapa jenis batu hempadu seperti berikut:

 1. Batu karang hempedu berkolesterol. Batu-batu karang hempedu yang berwarna kuning mengandungi kolesterol yang tidak terlarut, walaupun ia mungkin mengandungi komponen-komponen lain seperti kalsium dan bilirubin (sisa-sisa sel darah merah yang lemah). Sebanyak 80 peratus batu karang hempedu adalah batu kolesterol.
 2. Batu karang hempedu berpigmen. Batu-batu kecil berwarna coklat gelap atau hitam terbentuk apabila terdapat terlalu banyak bilirubin. Ia boleh dihidapi oleh mereka yang mengalami sirosis, jangkitan trek biliari dan anaemia sel sikel yang menghasilkan bilirubin secara berlebihan.
 3. Batu karang hempedu duktus primer. Batu-batu ini akan terlepas ke dalam duktus nanah anda dan membentuk duktus itu sendiri. Walau bagaimanapun, batu karang jenis ini agak jarang berlaku.


Bagaimana cara diagnosis?
kebanyakan batu karang hempedu lebih-lebih lagi yang tidak menunjukkan tanda-tanda atau simptom-simptom, dikesan sewaktu ujian dijalankan - termasuk ujian ultrasound atau imbasan tomografi berkomputer - yang dilakukan atas sebab-sebab lain. Jika terdapat tanda-tanda atau simptom-simptom penyakit batu karang hempedu, doktor akan mengesyaki kehadiran penyakit tersebut berdasarkan latar belakang perubatan keluarga dan pemeriksaan fizikal. 


 1. memeriksa jaundis di kulit atau keputihan di mata
 2. Memeriksa abdomen secara palpasi untuk melihat sama ada ia akan terasa sakit apabila disentuh
 3. Melakukan ujian darah untuk memeriksa tanda-tanda jangkitan, tahap enzim pankreatik atau hati yang tidak normal, atau bilirubin yang berlebihan.

Rawatan
Untuk merawat masalah batu hempedu ini, terdapat jenis rawatan melalui pemebedahan dan bukan pembedahan.
Rawatan melalaui pembedahan terbahagi kepada 2

 1. Pembedahan laparoskopik kolesistektomi. Kebanyakan surgeri pundi hempedu dijalankan menggunakan laparoskop – sejenis tiub senipis pensel dengan sistem lampu dan kamera video yang kecil. Hanya beberapa insisi kecil akan dilakukan. Anda kurang berasa sakit selepas pembedahan, kurang parut dan boleh kembali melakukan aktiviti seharian hanya dalam beberapa hari.
 2. Pembedahan terbuka. Pundi hempedu akan dikeluarkan melalui insisi besar di abdomen. Selepas surgeri dilakukan, hati anda akan terus menghasilkan hempedu yang secukupnya untuk mencernakan diet yang normal.

Rawatan bukan pembedahan terbahagi kepada beberapa jenis

 1. Pil garam hempedu. Doktor akan menyarankan pengambilan ubat ursodial (Actigall), yang akan melarutkan batu-batu kolestrol dalam beberapa waktu yang ditetapkan. Rawatan ini sesuai dilakukan untuk batu-batu karang yang kecil.
 2. Terapi gelombang bunyi (litotripsi gelombang kejutan extracorporeal). Rawatan ini menggunakan gelombang bunyi yang berfrekuensi tinggi untuk memecahkan batu-batu karang. Batu-batu karang akan terbentuk kembali melainkan jika anda mengambil ursodial secara berterusan
Terdapat juga teknik-teknik rawatan alternatif yang dicadangkan untuk merawat batu hempedu ini. Antaranya adalah seperti didalam halaman berikut:Produk shaklee yang dicadangkan untuk pesakit batu hempedu ini adalah

Omega guard : membakar lemak berlebihan yang mendorong pembentukan batu karang

Alfalfa : mengurangkan inflamasi & infeksi

Lecithin : mengelmulsi lemak dan minyak makanan yang dimakan dan menghalang daripada diserap oleh perut

Ostematrix : mengandungi magnesium yang mengurangkan oksalat (garam) & mencegah pembentukan batu karang

B Complex - mengurangkan oksalat (garam) yang membentuk batu karang & menampung vitamin B6 yang berkurangan
Vitamin C - menambah keasidan urin di mana batu karang tidak akan terbentuk dalam urin yang berasid, juga untuk membantu penyembuhan luka dalamanNota : Kita berusaha untuk memperolehi kesihatan yang lebih baik dalam masa yang sama pasakkan keyakinan dalam diri bahawa Allah jualah yang memberi kesihatan itu.. Ketika mengambil apa jua ubat atau makanan tambahan jangan lupa berdoa memohon kesihatan dari yang Maha Memberi.. ;)

Rujukan:
http://mforum.cari.com.my/archiver/?tid-709043.html

No comments: